Hva har katta, George Nelson og Haute Couture til felles

Hva har bildet med katta, George Nelson og «Haute Couture» til felles?

Den grønne katta har vi på veggen hjemme, og rett ved siden av henger George Nelsons ”Crisscross Bubble-lamp” fra 1952. Når jeg ser på disse to kommunisere, tenker jeg at den lampen må ha inspirert meg. I hvert fall ubevisst. De hører sammen, katta og lampen. Like arrogante, like enerådige og selvstendige der de henger. Disse to trenger ikke varmen foran peisen, de holder koken selv. Ingen tvil om det. Lampen henger der med spredte ben og hendene i siden og det samme gjør katta: ”Hva vil du? Hva gjør du? Ja bare gå du, skru meg av!”

Katta og Haute Couture

Når jeg ser på katta tenker jeg også på introduksjonen av ”The new Look”, med Cristian Dior ved girspaken. Lekre og tekstil-rause antrekk for den luksus-utsultede etterkrigskvinne. Dior ble den nye stjernen i den parisiske haute couture-scenen og omgjorde øyeblikkelig den moderne kvinnens garderobe. Det «nye utseendet» appellerte sterkt til det nostalgiske humøret i det etterkrigsherjede samfunnet.

Og kvinnen sier: Jeg kan bruke stoff, masse stoff! Jeg er selvstendig og elegant, og ikke bare et verktøy for hjemmet. Kan godt koke mat i kasseroller fra Grethe Prytz Mikkelsen, hun er kul nok. (og forøvrig også en inspirasjonskilde) -Men jeg kan da gjøre så uendelig mye mer enn det. Krigen er over og her skal det handles. Ikke med rasjoneringskort i basarene, men i forretninger med glassdisker og låste montre.

Og de som ikke hadde penger nok, blåste av at staten frarådet innkjøp av uanstendige mengder med stoff. Frykten for ressurs-tapping var ikke det som ledet an på motefronten.

Når dette er sagt, kan jeg si så mye mer. Tror jeg kan finne uendelig mange kilder til inspirasjon i ”Katt med ball”, men dropper å drodle videre på det her og nå, for da stikker dere før ferdiglest. Men ett er sikkert: Jeg er glad i 40 og 50-talls trender, både i interiør og i klesmote. Og dette motivet handler definitivt om å plukke opp strømninger fra nevnte stil.

Se også:
https://theculturetrip.com/europe/france/paris/articles/christian-dior-a-look-at-french-fashions-biggest-icon/

Les også:
http://wallroom.no/blogg/plakatsnakk-moulin-rouge-paris-city-og-natteliv/

Del dine tanker