Kvinnedagen før og nå, eller kanskje den samme?

I dag feirer vi alle kvinner

Hva skulle stått på din parole?

På den nye posteren «Living in the house by a yard» ser det riktig så idyllisk ut. Det å bo i et hus, ha et hjem er som å lulle seg inn i trygghetens fredelige oase. I følge Aftenposten er Normenn europamestere på oppussing, i fjor brukte vi over 70 milliarder på å sminke hjemmene våre. Vi simpelthen elsker å mure oss inne i noe vi liker å se på. God belysning, «feinschmecker» mat og vin. Netflix og sofa med sjeselong. Mens i mer sydlige strøk trekker man ut i gatene og hagene for å se hverandre og være sammen.

Å bo i huset ved hagen er ikke det samme som å nyte livet i hagen. Så kanskje er dette en forrykket idyll? Har vi misforstått noe her i nord? Eller har vi kanskje ikke noe valg når vintermåneden blir trukket ned over ørene på oss.

Kvinnen og hjemmet

Jeg leste en morsom overskrift i avisen forleden, morsom i betydningen latterlig innlysende. Spørsmålet var: Hvorfor blir så mange kvinner sykemeldt?

Selv når kvinnen jobber fulltid er det stort sett hun som gjør mest i huset, dette viser nyere forskning. Blant 65% av parene i fulltid, alder 30-49, gjør hun mest. Samme det, uansett hvem som gjør mest eller best blir utfallet heseblesende. Personlig tror jeg ikke vi er skapt for å jobbe lange dager samtidig som vi å gjør et dagsverk hva angår matlaging, vasking og krampaktig kvalitetstid med ungene. For ikke å snakke om kildesortering og rydding av leker, eller rettere sagt deler av leker «made in China».

Når det gjelder å forholde seg til miljøutfordringer og kildesortering, er vel bare det en full dags jobb verdig. Det kvalifiserer altså til én arbeidsdag hjemme pr. Husstand. Så var det kravet om vitaminer, slow food, «bruke alle deler av dyret» bevare det beste i råvarene osv. Dette betyr hjemmelaget fra grunnen minst 5 ganger i uken, og tok også noe tid sist jeg løp i kapp med klokken. Og så må vi heller ikke glemme det biologiske innebygde omsorgsgenet hos kvinnen. Som sier at hun er på nippet til å være en dårlig mor minst én gang om dagen. Selvfølgelig blir hun sykemeldt!

I typografiens verden kan alt virke samlende, eller fragmentert for den saks skyld. La oss alle ha en slik poster på veggen, som minner oss om hvordan hjemmet egentlig skal være. Et godt sted for alle som bor der. Og la oss for all del ikke glemme å ta i bruk hagen.

Se også:
https://www.aftenposten.no/bolig/Na-er-vi-europamestere-i-oppussing-9082b.html

Les også:
https://wallroom.no/nyheter/plakaten-moulin-rouge-city-by-day/

Del dine tanker